Monday, June 29, 2009

Viiendik Eesti elanikest peab pensionäre ühiskonnale koormaks

Delfis oli lugu dramaatilise pealkirjaga "Viiendik Eesti elanikest peab pensionäre ühiskonnale koormaks".

"Kolm inimest neljast usub, et noorem ja vanem põlvkond ei ole ühel meelel selle osas, mis on ühiskonnale parim. ...
Kuigi vaid viiendik Eesti elanikest (22 protsenti) nõustub väitega, et vanemaealised inimesed on ühiskonnale koormaks, jääb Eesti koos teiste Balti riikidega ka selle vähest sallivust peegeldava näitajaga teiste Euroopa riikide seas suhteliselt tabeli etteotsa.

Taanis näiteks peab vanemat põlvkonda ühiskonnale koormavaks vaid kümme protsenti vastanuist. Leedus seevastu jagab sama arvamust koguni iga kolmas (32 protsenti).

Eesti elanikud kipuvad nõustuma ka väitega, et kuna vanemad inimesed töötavad järjest hilisemate eluaastateni, jääb noorematele üha vähem töökohti (väitega nõustus 52 protsenti). Samal ajal ollakse positiivselt meelestatud sotsiaaltoetuste osas: valdav enamik eestimaalastest (76 protsenti) usub, et valitsus peaks pensionide ja vanemate inimeste hoolekande jaoks senisest oluliselt enam raha eraldama. "
Ega see pealkiri, loo juuures olevad kommentaarid ja võimalikud implikatsioonid väga meeldivad ei ole. Samas, olgem ausad, ega selliste mõne küsimuse põhjal tehtud uuringutest mingeid olulisi järeldusi teha ei saa. Vastuolud torjavad kohe silma, üheltpoolt rõhutatakse seda, et suur osa inimesi peab vanemaid inimesi ühiskonnale koormaks, teisalt ja soovib suur osa hoopiski sotsiaaltoetusi vanematele inimestele tõsta.

Okei, võtsin ka originaaluuringu ette. Torkab silma, et eks Delfi ikkagi võimendab asja üle. Delfi stiili juures on konfliktsus ja vastandamine muidugi loomulikud. Näiteks väite peale "Older people are a burden for society " (mida see koorem-burden üleüldse tähendab?), valis "strongly agree" variandi 6% eestlastest, 5% soomlastest, 5% rootslastest, 8% belglastest. Ei ole suuri erinevusi...

Oli ka vastuse variant "Somewhat agree", selle valis 16% eestlastest, 10% soomlastest, 9% rootslastest ja 11% belglastest. Siin torkab se evahe rohkem silma ja eks nende kahe vastusevariandi kokkuliitmisel, saabki Delfi pealkirja "Viiendik eestlastest..."

Veelkord, kõik need väited on ise üsna ähmased, tõlgendamine veelgi ähmasem. Ja kokkuvõttes võib öelda, et Delfi (ning Delfi kommentaatorid) on vanemate ja nooremate vastasseisu ülevõimendanud. Vähemalt selle uuringu põhjal ei torka Eesti küll silma, et tegu oleks riigiga kus põlvkonadede vaheline konflikt oleks kuidagi eriti tugev. Oleme üsna ühes liinis enamike teiste Euroopa riikidega.

Näiteks väitele "Young people and older people do noteasily agree on what is best for society ", valis "Strongly agree" vastuse 33% eestlastest ja 49% rootslastest. Või väitele "As older people work until a later age, fewer jobs will be available for younger people", valis "Srongly agree" vastuse 20% eestlastest ja 27% rootslastest. Mõni Rootsi tabloid võib ka nende paari vastuse pealt järeldada, et põlvkondade vahelised suhted on Eestis paremad kui Rootsis.

No comments:

Post a Comment